Saturday, April 28, 2007

Patlayan bir adam nasıl durdurulur?

Heroes'un en son yayınlanan ".07%" adlı 19. bölümüne kadar izlememiş olanlar için SPOILER!
Arkadaşlar sağolsun, Heroes'da arayı kapattım ve bu hafta Amerika'da yayınlanan bölümü de az önce izledim. Daha önce de bahsetmiştim. Dizinin dinamiği gerçekten çok hoş ve çizgi roman tadını yakalamasından ötürü de ciddi bir zevk alıyorsunuz. Üstelik karakterlerin de neredeyse hepsi ciddi anlamda sevilesi olduğu için izlemeniz için başka bir nedeniniz daha oluyor. Ve en isabetli kararlar arasında da şüphesiz artık diziye zarar verme aşamasına gelen, kendini tekrar eden ve sıkmaya başlayan karakterlerin yok edilmesi gibi cesur kararlar sıkça veriliyor. En son bu hafta Isaac (ki gerçekten mızmızlığıyla sıkmaya başlamıştı) nihayet yok oldu. Tamam iyi güzel geleceği öğreniyorduk falan ama zaten Peter'a o özellik geçmiş değil mi? O yüzden hakikaten ona ve zırlak dünyasına da gerek kalmamıştı diye düşünüyorum.
Dizinin hala bazı konulardaki, özellikle dramatik sahnelerdeki beceriksizlik ve yine bu anlardaki diyaloglarda görülen çiğlik maalesef rahatsız edici oluyor. Mesela bu haftaki bölümde Peter'ın o kadar süre ölü kalmasına ne gerek vardı? Yani biz zaten ölmediğini (ve daha önce Claire'de örneğini gördüğümüz için neden ölmediğini) biliyorduk. Nathan ya da annesinin yapay ağlayışları ve Claire-Nathan karşılaşmasının süper beceriksiz ve yabancılaştırıcı şekilde gösterilmesine gerek var mıydı? Hakikaten bölümüizleyenler arasında Nathan'ın Claire'i göründe yaptığı tepkinin bir nebze doğal olduğunu iddia edebilen var mı?
Bu arada ciddi sorular var elbette. Bugünkü bölüm patlamanın yok edilemeyeceğini kanıtlar nitelikteydi. (Hiro & Hiro karşılaşması da çok hoştu bu arada) Şurası kesin ki Peter eğer patlayacaksa bu o nükleer adam yüzünden olacak. Bu konuda aklıma şu soru geliyor. Acaba asıl büyük patlamayı gerçekleştirecek ve yok olacak olan kişi o herif mi? Çünkü Peter açık bir biçimde diziden çıkmayacak. (Ki gelecekten gelen Hiro, onun yüzünde bir yara izinden bahsediyordu. Henüz bir yara olmadı değil mi?) Eğer ille de bir patlama olacaksa nükleer adam patlar, Peter da o sırada onun etkileşimlerini yakalar gibi düşünüyorum. Neyse herhalde sezon sonunda patlama (ya da patlamama anını göreceğiz.)
Bu arada bir noktayla ilgili yorumumu da yapayım. Anlamsız bir Heroes & Lost karşılaştırılması yapılıyordu. Ve şimdi iki diziye de hakim olduğum için yorum yapayım. Evet Heroes gerçekten de dinamizmi sayesinde yarattığı gizemlere ciddi sorular oluşturup bunların cevaplarını da fazla tükenmeden veriyor. Ve dizinin yapımcıları da bu konuda "Lost"un düştüğü hataya düşmeyeceklerini söylediler. Ama iki dizi gerçekten aynı şey değil. "Lost" belli birkaç öze bağlı gizemlerle uğraştığı için bunların çoğunun son bölümlerde açıklanacak olacağı aşikar. Şimdi açıklarlarsa dizi devam edemez ki. Yani bir adada daha fazla ne olabilir? Ama Heroes öyle değil. Herşeyden önce zaman ve mekan konusunda bir sınırlaması olmadığı için pek çok öyküyle zaman geçiriyor. Üstelik ana teması da "Save the World" gibi gayet muğlak bir kavram. İstediğiniz yere çekebilirsiniz yani.

No comments: