Monday, April 16, 2007

Festival Günlüğü - Son Rapor

Bu festivali de tükettik. Daha öncesinde programdaki baya bir filmi görmüş olduğum için bu sefer oldukça radikal ve zengin bir seçim yapmıştım. Genel olarak memnun kaldığımı söyleyebilirim.
Bu senenin en önemli yanı şüphesiz katılan sanatçılardı. Festival her sene bu konuda kendisini aşıyor gibi gözüküyor. Program olabildiği kadar dikkatlice hazırlanmış ve iyi bir şekilde düzenlenmiş bir seçkiydi. Geçen senerler kadar renkli bir program yoktu elbette ama bunun bu seneki filmlerle ilgisi var daha çok. Yani seçici komiteye suç atmak anlamsız olur.

Organizasyon yönünde söylenecek çok birşey yok ama
Yeni Melek en büyük faciaydı şüphesiz. Ufak tefek şikayetler de olabilir: mesela reklamların bu seneki sürelerinin 5 dk. falan fazla oluşu can sıkmadı değil. Festivalin en tatsız yanlarından birisi de şüphesiz sokağa açılamayan Han Cafe'ydi. (O Virgin Records inşaatı mümkünse hemen bitsin)

Geçen sene
Hülya Uçansu ayrıldıktan sonra herkesin kafasında soru işaret vardı ama herhalde Azize Tan festival geleneğini yetkin biçimde sürdürebileceğini kanıtlamış oldu.

Ödüllerle devam edelim. Oynadığı seanslar uygun olmadığı için
Tekrar'ı (Reprise) izleyememiştim ama oldukça iyi şeyler de duymuştum. Maalesef bugün de izleyemedim o yüzden üzerine bir yorum yapamayacağım.
Delicesine'nin 2.lik ödülü almış olması yine de jürinin zevkinden şüphe duymama neden oldu. Yani en iyimser şekilde baksak bile film sadece 'iyi' olabilir. "Ağlama Sanatı"nı en azından FIPRESCI jürisinin unutmamış olması güzel.

Uluslararası Yarışma
Altın Lale: Tekrar
Altın Lale Jüri Özel Ödülü: Delicesine
FIPRESCI Ödülü: Ağlama Sanatı

Türk filmlerine geçersek herhalde "Kader"in karşısında "İklimler" çok ezildi bu sefer ona verelim diye düşündüler. Yine de olayın 3 film arasında geçeceği daha en baştan belliydi. Özgü Namal, "Mutluluk"la alır diye umuyordum ama Beynelmilel'i seyretmedim en azından oyuncunun hakkı yenmemiş oldu. Erkek oyuncuda ödülü paylaştırmalarına yalan söylemeyeyim üzüldüm. Erkan Can, Antalya'dan beri bütün ödülleri parselledi ve sürekli olarak Ufuk Bayraktar'ın hakkı yenmişti. Keşke Bayraktar tek başına alsaydı ödülü.

Ulusal Yarışma
En İyi Film: İklimler
En İyi Yönetmen: Zeki Demirkubuz (Kader)
En İyi Kadın Oyuncu: Özgü Namal (Beynelmilel)
En İyi Erkek Oyuncu: Erkan Can (Takva) Ufuk Bayraktar (Kader)
Jüri Özel Ödülü: Beynelmilel
FIBRESCI Ödülü: Kader

Yarım Ay'ı ve Bamako'yu izlemediğim için birşey diyemeyeceğim ama "İnsan Hakları" bölümünde gerçekten çok sağlam filmler vardı. Onları geçtiğine göre Bamako'nun da baya sağlam olmasını beklemek hakkım diye düşünüyorum.

Radikal Halk Ödülü
Uluslararası Yarışmada En İyi Film: Yarım Ay
Ulusal Yarışmada En İyi Film: İklimler

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü
En İyi Film: Bamako

No comments: