Monday, March 12, 2007

Kevin Smith'e teşekkürler...


Amerika'da vizyona giren filmlerin eleştirildiği Ebert & Roeper'da geçtiğimiz haftalarda Kevin Smith konuk olmuştu ve yine o esprili stand-up modunda filmler hakkında görüşlerini açıklamıştı. Smith, benim çok sevdiğim bir yönetmendir ve şaşırtıcı bir biçimde "Bridge to Terabethia"yı baya bir övdüğü zaman hiç görmek gibi bir niyetim olmamasına rağmen filmi görmeye karar verdim. Açık söyleyeyim film başladıktan itibaren 20 dk. kadar Smith'e en babasından küfürlerimi salladım. Ama sonradan da pişman oldum.
"Bridge to Terabethia" herşeyden önce bir çocuk filmi ve Dünyaca ünlü bir çocuk kitabından uyarlanmış. O yüzden çocuk filmlerine alerjiniz ve önyargınız varsa yazıyı okumayı şu andan itibaren bırakabilirsiniz.
Film benim uzun zamandan beri gördüğüm bu türe ait en iyi film. Fantastik öğeler ve gerçeklik algısı üzerine resmen çocuk zihninin içine girmeyi başarıyor ve karakterler oluşturulurken seyircide ciddi bir empati kurulması sağlanıyor. İlk başlarda basit bir çocuk macerası gibi gözükürken film ilerledikçe daha bir büyüyor ve olgunlaşıyor. Türün pek çok örneğinin giremeyeceği alanlarda (din ve ölüm gibi) cesur hamlelerde bulunuyor. Tamamiyle 'coming of age' tarzında ilerleyen film iki ana karakteri üzerinden yaratıcılık ve sorumluluk öğelerine de yine olgun bir boyutta bakıyor. Hiçbir şekilde kuru ahlakçılığa ve didaktikliğe yer vermiyor.
Filmin ciddi anlamda tek dezavantajı fazla basit ve eski moda çekim tekniklerine sahip olması. (efektlerden bahsetmiyorum) İnsanın içinden 'biraz daha kassalarmış' diye geçiyor. Ancak yine de bu tamamen bir eksiklik değil. Çünkü filmin bu tercihi filmin öyküsünün gösterişten uzak olmasıyla da uyuşuyor. Yani eksik hissedilse bile çok yerinde bir tercih olduğu aşikar.
"Bridge to Terabethia", kendisini gösterişe kaptırmadan da pek çok şeyin aşılabileceğini gösteren bir film. Etrafınızda küçükler varsa onlara gönül rahatlığıyla izletebileceğiniz bir zekaya da sahip. (Küçük oyuncuların takdire şayan performanslarını da atlamayayım)

Dediğim gibi bu bir çocuk filmi. O yüzden tavsiyemi çocuğunuz, yeğeniniz ya da kardeşinizi götürmek üzere kullanın ve filmi bunu bilerek seyredin. (Çok küçük de olmasınlar çünkü film o kadar da toz pembe değil ve trajik olayları da içeriyor) Ama türünü gözetmeksizin Terabethia'nın hedefi 12'den vurduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

3,5/5

No comments: