Tuesday, March 06, 2007

Friday Night Lights


Amerikalıların gerçekten salak olduklarının bir kanıtı daha karşınızda. Bu sezonun izlediğim en iyi dizisi ve Amerika'da reytingleri yerlerde sürünüyor. NBC'nin 2006 sonbaharda başlayan dizisi "Friday Night Lights" eleştirmenlerden büyük ilgi gördü ve bu senenin en büyük coşkuyla karşılanan dizilerinden oldu. American Film Institute'de (AFI) diziyi daha sezonu bile tamamlanmadan 2006'nın en iyi 10 dizisi listesine koydu.
NBC'nin TV'de kaliteyi sürdürme gibi bir sloganla FNL'i yayından kaldırmayacağı hatta 2. sezon siparişi vermesinin de büyük bir ihtimal olduğu söyleniyor. Umarım yaparlar çünkü bu dizi cidden çok sağlam. Sadece bir dizi olarak değil. Herşey olarak.
Dizinin ilk 5 bölümünü seyretme imkanı buldum. (Bu arada filmi izlememiştim.) Son yıllarda iyice alıştığımız Amerikan Bağımsız sinemasının izlerini taşıyor. Gerek teknik seçimler, gerek karakterler olsun. Sade ama etkili performanslar ve sağlam bir alt metin çerçevesinde gündelik diyaloglarla. Dizi, bu türe uygun olan "aşağıdan başladık ama zirveye çıktık" formülünü takip etmiyor. Texas'da, kadın-erkek, yaşlı-genç herkesin kafayı futbolla bozduğu bir kasabada zirvede bir takımı anlatıyor. Ama Texas'tan bahsediyoruz. Gayet muhafazakarlar ve anlayışları kıt. İşte takımın başına yeni gelen koçun da en büyük sorunu bu oluyor.
Dizi, 'gerçeklik' olgusu açısından "The Wire" aşık atacak nitelikte. Açıkçası liseli gençleri işleyen dizilerden çok fazla hazzetmem. Yani daha 15 yaşındaki veletlerin, ortalıkta hiç ebeveynleri olmadan tek başlarına dünyayı kurtarmaları, vampirleri avlamaları, cinayetleri çözmeleri falan bana hep abuk gelmiştir. Ve hiçbir dişe dokunur yanları olduğunu da düşünemiyorum. (Alt metinleri ne kadar sağlam olursa olsun)
FNL, 'teen-soap' türünde gezinirken kendisini de hiç cıvıklaştırmayan A kalite bir dizi. Kyle Chandler başta olmak üzere tüm kadro, dizinin tercihlerinin de büyük etkisiyle güçlü performanslar gösteriyorlar. Umarım NBC, diziyi iptal etmez. Ve umarım, bizde de düzgün bir yayın şansına sahip olur. Hele cnbc-e'nin yayınladığı onca salak lise dizisinin yanında buna cennetten gelme muamelesi yapması gerek. Ve son bir not. Amerikan futbolunu iyi bilmenize gerke yok. Bu dizi onu sadece çok iyi bir araç olarak kullanıyor.

5/5

4 comments:

Ahmet Giray said...

Sanırım ilk defa 5/5 verdigini goruyorum bir seye.. indirilecek diziler listemize alalım bunuda..

ilk yorumum olması dolayısıyla blogunu cok guzel buldugumu belirteyim..

eline saglık..

cambelboy said...

Açıkçası bu dizi hakkında ben de çok umutluyum. 5/5 veriyorum arada yaw.. :)) Ama bakalım sezon sonuna kadar bu kaliteyi koruyabilecek mi bilmiyorum. Mutlaka en azından pilot bölümüne bir göz atın derim. :)

Ahmet Giray said...

Evet simdi gordum de Wire a da vermissin 5..O da bir dizi :) Pilot bolumunu bulup izlemeye calısıcam hemen.

cambelboy said...

"The Wire" için pilottan biraz fazlası lazım. İlk başta sindirmek güç olabilir. O yüzden birkaç bölüm indirip dizinin işleyişine öyle bak derim.