Saturday, October 14, 2006

Thank You for Smoking


80'lerin ünlü komedi yönetmeni (Ghostbusters, Twins) Ivan Reitman'ın oğlu Jason Reitman'ın ilk filmi "Thank You for Smoking" yurtdışında oldukça olumlu eleştiriler almıştı ve bizde ilk olarak filmekimi'ne gösterildi.
TYFS, kesinlikle iyi bir film. O çok övülen senaryosu ise filmin can damarı kuşkusuz. Her daim seyircinin favorilerinden olan karizmatik repliklere (punchline) sırtını dayıyor ama kabul etmek lazım ki bu işi çok iyi yapıyor. Bu tarz replikler pek çok kişide alerji sebebi olabilir tabii ki. Zira tamamen bunların üzerine kurulu bazı filmler gereksiz yere övgü de alabiliyor. Ama Reitman'ın burada bu lafları bir anti-kahramana söyletmesi, insanların gözüne gözüne mesaj vermeye çalışmadan başarması bence bu filmi farklı kılıyor. Anti-kahraman açısından düşündüğümde aklıma ilk olarak geçtiğimiz senenin iyi filmlerinden "Lord of War" geliyor. Ne var ki "Lord of War" gereğinden fazla konuşan ve aralarda mesaj verme kaygısıyla ipin ucunu da kaçırabilen bir filmdi. Senaryonun bir diğer güzelliği ise pek çok karaktere yer verirken bunların arasında kaybolmaması ve hepsinin dengesini de iyi bir şekilde tutturması bence.
Ancak şunu kabul etmek gerekiyor film herşeyden önce çok eğlenceli. Güncel pek çok konuda eleştiri oklarını gayet munzır bir biçimde hedeflerine saplıyor. Üstelik filmin komedi yönü de sorunsuz bir şekilde akıyor. Bir taşlamanın olması gerektiği gibi önce düşündürüp sonra güldürüyor. (Salonda seyircinin pek çok espriye birkaç saniye sonra tepki verdiğini görmek çok ilginç bir deneyimdi.)
Jason Reitman ilk filminde kesinlikle sınıfı geçiyor. Hatta babasının kariyerinin bitme noktasında olduğu bu zamanda yeni neslin ne kadar ümit vaadettiğini de gösteriyor. Oyuncular tam olması gerektiği gibi. Hiçbir aşırılık yok. Yine de onca yıldızı (Aaron Eckhart, Maria Bello, William H. Macy, Katie Holmes, Rob Lowe, Robert Duvall vs.) bir arada görmek çok keyifli.
Thank You for Smoking, etmek istediği laflar uğruna kendisini kaybetmeyen, dengeli, zeki, akıcı senaryosuyla da bu yılın iyi filmlerinden birisi.
Not:3,5/5

No comments: