Friday, October 27, 2006

Oscar'da kafalar karışıyor...



Oscar yarışında arada bir oyuncu kategorilerinde farklı seçimlere tanık oluyoruz. Bunlar aslen çok ince stratejilerin sonuçları oluyor. Örneğin The Hours'la yardımcı rolde yarışabilecek olan Nicole Kidman starlığının gücünden yararlanarak 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü götürmüştü. Diğer yandan geçen sene başrol de sayılabilecek olan Rachel Weisz akıllı oynayıp çok daha şanslı olacağı yardımcı oyuncu kategorisinde kampanyasını gerçekleştirip ödülleri toplamıştı.

Ancak bu sene şirketlerin kampanyalarına başlama arefesinde oyuncu kategorileri iyice birbirine girmiş durumda. "The Devil Wears Prada"da inanılmaz sükse yapan Meryl Streep, başroldeki Anne Hathaway'in de şansı olmadığı için kendisini başrol kategorisine çekti. Sonuçta bahsi geçen kişi Streep olduğu için adaylık şu anda garanti gibi. Ancak şu da bir gerçek ki Streep'in bu kategoride kazanma şansı çok zayıf. Yardımcı kategoride olduğu takdirde ise daha iddialı olacağı kesin.



Streep'in dışında star gücünü kullanıp kendisini başrol oyuncu için yarışa sokmaya hazırlanan Jack Nicholson'ınki ise anlamsızlığın son noktası. Zira "The Departed" aslen Leonardo DiCaprio'nun ondan sonra da Matt Damon'ın canlandırdığı karakterlerin hikayesini anlatıyor. Üstelik DiCaprio'nun da bu filmde kariyerinin en iyi performanslarından birini çıkardığı söyleniyor. Nicholson'ın bu kaprisi dışında DiCaprio'yu yardımcı kategoriye koyma niyetinin bir başka nedeni ise Leo'nun bir diğer filmi "The Blood Diamond"la da gündemde olması. Bu şekilde oyuncunun iki kategoride de aday olma şansı doğuyor.

Bu sene bu kadarla kalsa yine iyi. "En iyi Erkek Oyuncu" için favorilerden Forest Whitaker'ın aslında yardımcı kategoride daha şanslı olacağı söyleniyor. Brad Pitt için de 'erkek oyuncu' baskısı sürüyor. Kalabalık bir kadrosu bulunan Babel'de, Pitt'in karakterinin aslen yardımcı olduğu ancak yıldızlık mertebesi sebebiyle başrole taşınabileceği söyleniyor.
Bütün bunların yanında ne yapacağı hala belli olmayan daha pek çok oyuncu var. Cate Blanchett, bu sene 3 filmle gündemde ve bunların yarattığı oy bölünmeleriyle hiçbirinden de adaylık kapamayabilir. Diğer bir yandan Annette Bening'in "Running with Scissors"la başrol yerine yardımcı kategoriye sokulması gerektiğini düşünenler var.

İşler ileride biraz daha karışabilir ancak oyuncuların hangi kampanyayı yürüteceklerini belirlemeleri de bazen yetmeyebiliyor. Zira akademi üyeleri çoğunlukla bu kampanyalara uysa da bunları dikkate almayanların da olup doğru bildiği şekilde oy vermesi mümkün. Bu durumda oy bölünmesi ile hiçbir adaylık alamamaları da söz konusu olabilir.

No comments: