Thursday, October 26, 2006

Türkiye'ye özel...

MTV Türkiye sonunda geçtiğimiz hafta yayına başladı. Bundan yaklaşık 15 yıl önce Cem Uzan frekanslarında tanışmıştık MTV kültürüyle. Ardından büyük yerlerden "Türk ahlak yapısına uygun değil" diye yayınına ara verilmiş ve Uzan da frekansı boş tutmamak adına Kral TV ile yeni bir trendi başlatmıştı Türkiye'de. Yıllar sonra ise Orta Doğu MTV'si ile yetinmek zorunda kalmıştık. Ama sonunda İbranice reklamlardan da kurtulduk. MTV Türkiye, Türkçe altyazı ile sunduğu orijinal programların yanında zamanla kendisine özel şovları da düzenleyecek şeklinde duyumlar dolaşıyor ortalıkta. Bunun yanında kanalın görüntü ve ses kalitesinde de belirgin bir düzelme mevcut. Şarkı seçimleri ise (özellikle de Türkçe şarkılar) oldukça seviyeli gözüküyor. Umuyorum bu aynen böyle devam eder. Bir de muhafazakar kesimi kızdırabilecek reklamları ise bence mükemmel olmuş. Önümüzdeki hafta MTV EMA'i canlı yayınlayacak olan kanal umarım ülkemize de seviyeli bir ödül gecesi kazandırır. Bu arada kanalın resmi web sayfası da yayında.

Bu ay Türkiye'ye merhaba diyen bir başka yabancı kaynaklı güzellik ise Billboard oldu. Büyük ihtimalle Rolling Stone'dan da gaz alıp bu işe girişen Doğuş Yayın Grubu sayesinde efsane bir dergiyle daha tanışmış olduk ve Billboard listeleri ne menem bir şey olduğunu görmüş olduk. Daha bir teenager kitleye hitap ediyor gibi gözükmesine karşın dergi türdeşleri gibi boş da değil. Üstelik ilk bakışta Rolling Stone Türkiye'ye nazaran daha fazla orijinal içeriğe sahip gibi gözüküyor.
Bu tarz yayınların yerele indirgenmesine pek çok farklı tepki gelecektir şüphesiz ancak bu şekilde oluşturulan güç birliklerini ben gayet olumlu bulduğumu belirtmeliyim. Bu arada Empire, Total Film gibi sinema yayınlarının Türk versiyonları da yakında dergi raflarını süsleyecek. Yani bu rüzgar daha devam edeceğe benaziyor.

No comments: