Saturday, October 14, 2006

Il Caimano

Nanni Moretti, benim çok sevdiğim bir İtalyan sinemacı ve geçen sene Cannes'da yarışan son filmini de sabırsızlıkla bekliyordum. İtalya'nın Woody Allen'ı yakıştırması yapılan bu yönetmen ayrıca politik yönden de önemli bir sanatçı. Son filmi "Il Caimano" ise dünya gündemine Berlusconi karşıtı bir film olarak oturmuştu.
Dün filmekimi'nde izledim ve sonuç hayal kırıklığı.
Filmin İtalya'da David Di Donatello ödüllerinden galip çıkmasını ise sadece politik içeriğine bağlıyorum. Ki politik içeriğinin ne kadar dolu olduğu da sorgulanması gereken bir şey. Bu anlamda film bana Fahrenheit 9/11'ı hatırlattı. O da bence sadece Bush'a havladığı için yere göğe sığdırılamayan aslen sığ bir belgeseldi.
Film boyunca Moretti dağıldıkça dağılmış ve neden bahsedeceğini bilememiş sanki. Ortada film çekmeye çalışan bir yapımcı ve aynı zamanda ailesinin dağılmasını engellemeye çalışan bir adam var. Ama bunların hiçbirisi seyirciyi ikna edici bir seviyede sunulmuyor. Bu adamın film yapıp yapmaması umrumuzda bile olmuyor. (Mesela bir kaç hafta önce vizyona giren "2 Süper Film Birden" öncelikle bizim karakteri önemsememizi sağlıyordu.) Diğer yandan adamın ailesiyle (daha doğrusu karısıyla) ilgili sorunları ile ilgili tek yaptığı şey ise ağlayıp sızlamak ki bu da konunun o kısmının önemsizleşmesini sağlıyor.
Berlusconi konusuna gelirse, çekilmekte olan bir film (ki kabul etmek lazım film içindeki film çok dandik) bir şekilde etkiliymiş gibi sunuluyor bize. Ama tek yaptığı şey Berlusconi ile ilgili zaten bilinen şeyleri önümüze tekrar sunmaktan ibaret.
Moretti mizahı bir şekilde işliyor ama ortalık o kadar dağınık ki bunlar da sadece yüzeysel kalıyor. Bu sefer başrolde kendisinin oynamıyor olması ise herhalde aktör egosundan kaynaklanan bir şey. Ki Moretti filmde sadece ufak bir kaç sahnede (Berlusconi'yi oynayan aktör) rolüyle gözüküyor. Finalldeki etkileyiciliği düşündüğümüzde bu egonun nedenini anlıyoruz ama bu dandik bir yemeğin sonunda güzel bir tatlı seçeneğinin karşımıza çıkmasına benziyor. Bizim ağzımızın tadı çoktan kaçmıştı halbuki.

Not: 1,5/5

No comments: