Friday, October 27, 2006

The Black Dahlia


Başucu filmlerimden LA Confidential'dan sonra bir başka James Ellroy uyarlaması ile daha karşı karşıyayız. Zengin kadrosu ve yönetmen koltuğunda oturan Brian De Palma sayesinde de beklentilerimiz tavan yapmış durumda. Filmin ilk aşamasında görsel anlamda türüne sadık bir filmi zevkle izliyoruz. Ancak zaman içinde o bildik noir karakterleri birer birer karikatüre dönüşüyor. Sonlara doğru ise film iyice çığrından çıkıp bu senenin hayal kırıklıklarından birisi haline geliyor.
"The Black Dahlia" deneyimini bu şekilde özetleyebiliriz. De Palma görsel anlatım konusunda ustalığını konuşturuyor ve bazı unutulmayacak anlara imza atıyor. Ancak bu güzellikler maalesef filmin geneline yayılan dağınıklığı engelleyemiyor.
Hilary Swank dışındaki oyuncular hakkında çok kötü yorumlar yapıldı Amerika'da ancak biraz haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Çünkü performansların her birisi noir konseptine uyuyor ve filmin tercihleri nedeniyle de bunun bilinçli bir seçim olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Josh Hartnett maalesef tipten kaybediyor ve belki de tarihin en az inandırıcı Noir dedektifine dönüşüyor. Scarlett Johansson ve Hilary Swank her çıktıkları sahnede rol çalıyorlar. Ancak filmin bence en iyi performansını bir ölüden izliyoruz. Mia Kirshner, "Black Dahlia" rolünde muazzam.
Filmi zanaatkarlık açısından yargılamak ise imkansız. Nefis bir prodüksiyon olmuş. Ancak ne var ki neo-noir'lar arasında vasat kalmaya mahkum olacak kadar tek boyutlu bir iş olmuş.
Not: 2/5

No comments: