Monday, October 30, 2006

TV'de Yeni Gerçekçilik: The Wire

Amerika'da 4. sezonu oynamasına rağmen "The Wire" maalesef Türkiye'de duyulmamış bir dizi. Bu sezonun eleştirmenleri en favorisi durumundaki dizinin ilk sezonunu ben de geçtiğimiz ay izleme fırsatını buldum. Daha önce adı duyulmamış David Simon'ın yarattığı dizi Baltimore sokaklarındaki uyuşturucu ticaretine göz atıyor ve bu işlerin büyük patronu Avon Barksdale'i enselemeye çalışan bir grup cinayet & narkotik memurlarının çabalamalarını anlatıyor.
The Wire'ı özel yapan, polisiye türünün klişelerine kesinlikle yer vermemesi. Organize suç konusundaki öyküsü "The Sopranos"a benzer bir biçimde ciddi, olgun ve gerçekçi bir şekilde ilerliyor. Sokak dilini çok iyi kullanan dizide aynı zamanda her türlü bürokratik saçmalık ve güç ilişkileri de oldukça baskın. Hatta "The Wire"ın en büyük kötüsünün sistemin politika ve emniyet ayağı olduğunu söyleyebiliriz.
İçerikteki gerçekçilik "The Sopranos"la paralel olmasına rağmen, "The Wire"ı bu konuda bir üst noktaya taşıyan şey elbetteki öykünün sunuluş biçimi. Enfes sinematik kadrajlar ve işin estetize görselliğiyle bize sunulan Tony Soprano'nun hikayesinin yanında Baltimore'lu bu polislerin maceraları çok daha sade bir biçimle sunuluyor. Hiçbir yerde aşırı bir prodüksiyon tasarımına ya da fazla estetik kadrajlara rastlamanız mümkün değil. "The Wire"ı izlerken TV'de neo-realism'in temsilcisi diye düşünmemin nedeni de bu. Ki diziyi farklı kılan da bu.
Her HBO dizisinde olduğu gibi kalifiye bir ekipten oluşan dizinin başrolünde sinemalarda pek çok küçük rolde gördüğümüz Dominic West var. Ancak dizi belli bir karakterin üstüne gitmekten de kaçınıyor. Ve ekipte herkes çok başarılı. Özellikle amatör oyuncu izlenimi veren sokaktaki çocuklar enfes. Ama özel olarak bir kişiden bahsetmek gerekirse Sonja Sohn'un her çıktığı sahnede dikkatleri üstüne çektiğini belirtmek gerek.
Bir yerlerde rastlarsanız mutlaka izleyin. Çok zor ama umarım CNBC-e bu kalitenin de farkına varır.
Son bir not: Dizinin jenerikteki Tom Waits şarkısı her sezon başka bir kişi tarafından farklı bir versiyonla yorumlanıyor. Ben henüz ilk sezondakini dinleyebildim. Five Blind Boys of Alabama'dan "Way Down in the Hole"u da mutlaka dinlemenizi tavsiye ederim.

1. Sezon Not: 5/5

No comments: