Sunday, October 29, 2006

Sınav


Film demeye bin şahit isteyen GORA'dan sonra Ömer Faruk Sorak'tan pek bir şey beklemiyordum açıkçası. Ancak bu bayram hengamesinde vizyona giren Sınav şaşırtıcı biçimde iyi bir film çıktı. Türkiye'nin yıllardır bitmek bilmeyen eğitim sistemindeki sorunlara eğlenceli bir bakış atan Sınav'ın en önemli erdemi hiç şüphesiz gençlerin gözünden olaya bakabilmesi. O seviyeye inilip gerçekçi durumlar yaratılmış. Film yoğun bir enerjiyle hüznü ve neşeyi dengeli bir biçimde harmanlıyor. Bunun yanında sivri dilinden de hiç sakınmıyor.
Filmin en önemli artılarından birisi de oyuncular şüphesiz. Başroldeki beş genç oyuncu gayet başarılı performanslar çıkarıyorlar. Ancak ayrıca bahsetmek gerek; filmin en iyi performansı yıllar önce Ömer Kavur'un "Karşılaşma"sıyla bize 'bu çocukta iş var' dedirtmiş olan İsmail Hacıoğlu'dan geliyor. Oyuncu Mert karakterini sinemamızın unutulmaz karakterlerinden birisi haline getiriyor. Hatta büyük konuşayım eğer Türkiye'de gençlik filmleri furyasının başlaması gibi bir durumla karşılaşırsak Hacıoğlu şimdiden o türün yıldızı olmaya aday. İleride de kariyerinin daha da büyüyeceğini görmek için kahin olmaya gerek yok.
Aslına bakılırsa genel olarak bütün oyuncu kadrosunun başarılı olduğunu belirtmek gerekiyor. (Aralarında bir tek Tuba Büyüküstün'ün yabancılaştırıcı performansını beğenmediğimi belirtmeliyim.)
Zaman zaman didaktiklik sınırının aşılması dışında filmin önemli bir kusuru ise bence yönetmenden kaynaklanıyor. Filmlerde video klip tarzına karşı olan birisi değilimdir. Ama eğer sizin hızlı kurgularınız, ani flashbackleriniz ve sürekli renk değiştirmelerinizin bir anlamı yoksa bunlar gösterişçi ama içi boş bir makyaj olmaktan öteye de gidemiyor. Ve ne yazık ki Ömer Fark Sorak ve ekibi de kurgu masasında kendilerinden geçmişcesine abartmışlar da abartmışlar gibi duruyor. Ancak kabul etmek lazım. Bu teknik gösteriler filmin ritmin belirliyor ve aksamasını da engelliyor. Yani seyirci hiçbir şekilde filmden kopmuyor.
Özetle Sınav gayet eğlenceli ve kesinlikle sinemada gidilip desteklenilmesi gereken filmlerden.
Not: 3,5/5

No comments: