Tuesday, February 27, 2007

Arıza kadının günlükleri...

Oscar sezonunun en ulaşılmaz filmlerinden biri olan "Notes on a Scandal"ı nihayet izledim. Sonuç: bir nebze hayal kırıklığı. Şunu açık bir şekilde söylemeliyim ki, fragmanı gördüyseniz filmde daha fazlasını bulamayacaksınız zaten. "Closer"la tanıdığımız senarist Patrick Marber, onlarca üst sese rağmen bence ana karakter Barbara'nın bile içine tam olarak girememiş. Ya da karakter çok klişe olduğu için bize öyle gözüküyor. Yine de işin zanaat kısmı başarılı. Sonuçta Marber metni şiirsel bir etkileyiciliğe dönüştürmüş.
Yine de film herşeyden önce Cate Blanchett & Judi Dench için görmek isteyeceğiniz bir çalışma. Ama onlar da öyle kariyerlerinde bir dönüm noktası oluşturacak performanslara sahip değiller. Yani ikisinin yeteneği de ortada ama olağanüstü birşey yok ortada. Ancak özellikle iki oyuncunun da fetişize hayranlarını zevkten gebertecek anlara sahip bir film.
Bizde "Skandal" adıyla gösterilen filmin kendisi maalesef bir skandal yaratmayı başaramıyor. Barbara'nın karakterini bu duruma özel davranmıyor gibi göstermesi de bence en büyük yanlışı olmuş. Ve hiç şüphesiz sonunda bir "ee niye hayatının sırf bu kısmını izledik o zaman" triplerine girmeniz gayet doğal olur.
Yine de film sürükleyici bir biçimde kendisini izletiyor. Özellikle Philip Glass'ın o çok bildik müzikleri gerilimi sağlamak üzere iyi aranje edilmiş ve filme yedirilmiş. Marber'ın özellikle günlük kısımlarında yazdığı üst sesteki cümleler etkileyici. Ama dediğim gibi bu filmi izleyecekseniz öncelikle oyuncuları görmek ana amaç olmalı. Çünkü filmin sonunda aklınızda sadece bu iki etkileyici bayan kalıyor.

Cuma günü vizyonda...
Not: 2,5/5

No comments: