Friday, February 23, 2007

Oyuncular... Ve Kraliçe tahta çıkar!

Bu sene oyuncu kategorileri hiç olmadığı kadar sıkıcı geçebilir. Oscar'larda ödüllerin kime gideceği konusudna fikir yürütmemizi sağlayan öncü ödüller bu sene neredeyse hep aynı kişileri seçti. O yüzden ben de aklımı kaçırmadığım için herkesin tahminlerini paylaşacağım. Ama Akademi kendisine ne yapacağının söylenmesinden hoşlanmadığını daha önce çok kez belirtti. (bkz. geçen sene Crash) O yüzden burada her an bir sürprizle karşılaşabiliriz.

Kadın Oyuncu: Helen Mirren (The Queen)
Helen Mirren şimdiye kadar hiçbir oyuncunun yapamadığı bir başarıya imza attı. Her türlü eleştirmen ödülleri, sektör ödülleri ne varsa topladı. Antipati toplamaması imkansız. Ama kimse dil uzatmaya yanaşamıyor. Çünkü gerçekten de çok güçlü. Kate Winslet hakkında zırlayanlara da dayanamıyorum. Kadın daha 30 yaşında ve zamanı gelecek. Ayrıca Little Children'a bayılmış birisi olarak da 'o kadar abartmamak lazım' derim. Ona sıra gelene kadar daha ne haksızlıklar var Akademi tarihinde. Mesela Helen Mirren olmasaydı benim tercihim Meryl Streep olurdu. Bu kadın 3. Oscar'ını çok daha önceden kazanması gerekiyordu. Neyse o da başka bir bahara inşallah. Penelope Cruz bu senenin en değerli performanslarından birini çıkardı ama aday olmak bile ona fazlasıyla yeter bence.

Hakeden:
Helen Mirren
Eğri oturup doğru konuşalım. Erkek ya da kadın yılın en iyi performansı.

Kimin hakkı yendi?
: Hiçkimsenin.
Annette Bening ve Cate Blanchett bu konuda pek çok kişinin listesine girebilir. Ama adaylık alan 5 bayandan hangisi listeden çıkarsa çıksın üzülürdüm. Bening'in doğru düzgün bir karakteri bile yoktu. Blanchett'in ise performansına bayılmama rağmen benzer bir iki boyutluluk onda da vardı. Mesela Julianne Moore'un "Far from Heaven"da yaptığını yapamıyordu. (Daha doğrusu senaryo ona izin vermiyordu)

Erkek Oyuncu: Forest Whitaker (The Last King of Scotland)
Whitaker da, Mirren kadar olmasın tek favori olacak derecede ödül topladı. Ama benim bu ödülle ilgili ciddi sorunlarım var. Last King of Scotland'la James McAvoy'un feci şekilde hakkının yendiğini düşünüyorum. Bence Whitaker kesinlikle yardımcı olmalıydı. Ama yine de Philip Seymour Hoffman misali geçmiş günahların hesabı da yapılıyor.
Eski hesaplar açılmışken Peter O'Toole'dan bahsetmek gerek. Ben Venus'ü baya beğendim. O'Toole'un performansı da bir o kadar güçlüydü. O dururken Whitaker'a oy vermelerini anlayamıyorum. Ki 8. adaylığı olması da O'Toole'a burada şans veriyor. Akademi ona birkaç yıl önce "Honorary Oscar" verdi ama daha önce yapmadıkları şey değil. (bkz. Paul Newman) Yine de o alırsa gerçekten güçlü bir performans sergilediğini söyleyeyim. Önceden dağıtılan ödüllerin hiçbirinin böyle bir borcu yoktu. Diğerlerinin ise hiç bir şansı yok bence. Ryan Gosling daha 26 yaşında. Will Smith'in bahtsızlığı her aday olduğunda başka bir siyahi aktöre kaptırması. Ama bir şikayeti olacağını sanmıyorum. Leo ise bu oy bölünmesi içinde aday olabildiğine şükretsin. O da yakın bir bahara inşallah.

Hakeden: Ryan Gosling (Half Nelson)
Elbette daha çok genç ama bu performans diğerlerine bin basar. Ancak film maalesef Gosling'i Erkek Oyuncu Oscar'ını alan en genç aktör ünvanına taşıyamayacak kadar küçük bir film.

Kimin Hakkı Yendi?: Leonardo DiCaprio (The Departed)
Maalesef yardımcı mı başrol mü tartışması burada şansını yedi. Neyse en azından diğer filmiyle aday olabildi. Blood Diamond'da da çok etkileyici bir iş çıkardı ama bence burada çok daha güçlüydü.

Yardımcı Kadın Oyuncu: Jennifer Hudson (Dreamgirls)
Cate Blanchett'i seyretmedim. Ama isterse en mükemmel performansı sergilesin yine de Blanchett daha 2 sene önce yardımcı kadın oyuncu Oscar'ını aldı. Şu anda onun statüsünde bir oyuncunun ikinci Oscar'ını başrol kategorisinde alması gerekiyor. Bu yazılmayan bir kural gibi. Bu kategori umut vaat eden bayanlara ilk heykelciğini verme ya da artık yaşını başını almış ve bir başrol bulamayacak oyunculara saygı niteliğinde ödülleri içerir genelde. Ve Blanchett iki kategoride de yer almıyor.
Abigail Breslin, burada ciddi bir sürpriz yapabilir. "Little Miss Sunshine" çok popüler ne de olsa. Babel kadınlarına ise şans vermiyorum. Onlar otursun oturdukları yerde. (İkisi de çok başarılıydı kabul ediyorum.. ama kılım işte.)

Hakeden: Jennifer Hudson (Dreamgirls)
Bu sene onun yılı. Oprah'yı arkasına aldı bile. Sadece bu inanılmaz ilgi ve çılgınlık değil, Hudson filmde gerçekten de çok güçlü. Ve aslında başrole kayabilecek bir rolün kaymağını yiyor. Ama filmde Hudson dışında başka kim vardı? Belki Murphy o kadar. Sonuçta "Dreamgirls" dangalaklığına katlanmanızın tek nedeni Effie karakteriydi ve Hudson da ona ciddi bir güç kazandırıyordu. Hiç oyunculuk eğitimi olmamasına rağmen filmde gösterdiği başarı inanılmaz. Umarım sonu Queen Latifah'ya benzemez.

Kimin Hakkı yendi?: Shareeka Epps (Half Nelson)
Bir başka yeni yeteneğimiz. İnci gibi bir performans. Bence bu senenin en iyisiydi ama maalesef Oscar öncesinde yeterince ilgi görmedi. Gerçekten büyük haksızlık ama aday olsaydı da kategori çoluk çocuk kaynayacaktı. Yine de bu yılın en umut veren oyuncusu.


Yardımcı Erkek Oyuncu: Eddie Murphy (Dreamgirls)
Eddie Murphy, geri döndü. Nereye gitmişti ki? Son yıllarda karşımıza aptalca filmlerle çıkan adam değil mi bu? Yine de hakkını yemeyeyim Hudson'dan sonra filmin tek çekilir yanı oydu. Ancak oyuncu kategorilerinde en sallanan taht onunki. Burası sürprize açık bir kategori. Jackie Earl Haley maalesef buzz'ın devamını getiremedi. Djimon Honsou'nun şansı sıfırın altında. Zaten adamın 'üçüncü dünyadanım ama boynum dik' tiplemelerinden de gına geldi. Mark Wahlberg şok edici bir sürpriz yapabilir ama en olası sürpriz Little Miss Sunshine'la Alan Arkin.

Hakeden: Alan Arkin (Little Miss Sunshine)
"Comeback" terimi sadece Eddie Murphy için geçerli değil aslında. Haley de Wahlberg de bu kategoride sayılabilir. Ayrıca Alan Arkin geri dönmedi mi yani? 50'lerden beri oyunculuk yapan Arkin'in 60'larda 2 Oscar adaylığı var. Alan Arkin ayrıca filme çok şey katıyordu ve inanılmaz bir çekiciliği vardı karakterinin. Dediğim gibi burada Arkin sürprizi bekleyin.

Kimin hakkı yendi?: Kazunari Ninomiya (Letters from Iwo Jima)
Mükemmeldi. Filmin can damarı Watanabe'de değil ondaydı. Bunun yanında "The Queen"le Michael Sheen Bu senenin güçlü performanslarından biriydi. Bunun yanında Little Miss Sunshine'dan Steve Carrell de gayet bu listeye girebilirdi. Henüz izlemedim ama insanlar Hollywoodland'de Ben Affleck'in performansının da bu senenin en iyilerinden olduğunu söylüyorlar.

No comments: