Tuesday, December 05, 2006

Yılın Bağımsızlarına bir bakış...

Geçtiğimiz hafta Amerika'da bağımsız sinemacılar yılın en iyileri için adaylarını açıkladı. İngiltere'dekiler ise ödüllerini dağıttı. Bu aşamada öne çıkan bazı filmlere bakalım...
Amerika'da dağıtılan Independent Spirits ödüllerinin adaylıklarında "Little Miss Sunshine" & "Half Nelson" oldukça başarılı sonuçlar elde etti. Şu aşamada ikisinin de senaryo dalında Oscar'a aday olması gayet muhtemel. Hatta "Little Miss Sunshine"ın daha iddialı biçimde 'en iyi film' adaylığı alması bekleniyor.
Half Nelson'a gelince, Gotham ödüllerinde ortalığı hakkıyla silip süpürdü ve Sunshine'a nazaran benim çok daha fazla beğendiğim bir film olduğunu söyleyebilirim. Ama şu anda Oscar'larda ancak erkek oyuncu kategorisinde Ryan Gosling iddialı gibi gözüküyor. (Ki mutlaka ama mutlaka aday olmalı.) Ama Spirits'de kadın oyuncu kategorisinde adaylık kapan Shareeka Epps'in Oscar şansı düşük. En azından rakibesi "Bayan Sunshine" Abigail Breslin küçük oyuncu kontenjanından daha şanslı gibi duruyor.
Independent Spirits'de öne çıkan başka baya bir film var. "
A Guide to Recognizing Your Saints","Wristcutters: A Love Story", "Man Push Cart","Day Night Day Night","Sweet Land" ve "The Dead Girl" gibi ilgi çekici filmlere bir göz atmak gerek. Oscar'la alakasız, tamamen sinefil dertlerden ötürü. Ama bu sene keşfedilecek baya yeni yönetmen var gibi gözüküyor şu anda.
Bu arada yılın en anlamlı kararlarından birisi de hiç şüphesiz Laura Dern ve David Lynch i
kilisine birden özel ödül verilme kararının verilmiş olmasıydı. Yönetmenlerde ise iki tane sürpriz vardı ama ikisi de bence adaylık hakediyordu. Yeni aramızdan ayrılan Robert Altman ve Bu sene çok beğendiğim Bubble'a imza atan Steven Soderbergh.


Spirits'de ilgi çekici bir durum ise üyelerin Bu ödüllerin kriterlerine uyup uymadığı bile tartışma konusu olan "The Painted Veil"a kayıtsız kalamamış olmalarıydı. Edward Norton ve Naomi Watts'ın yer aldığı bu filme kimse şans vermiyordu ama her an Oscar yarışında bir sürpriz yapabilir. Özellikle 3. bir adaylık Norton için hiç fena olmaz bence.
İngilizlerin ödüllerine gelince... Daha önceden iştahımızı kabartan filmler konusunda haksız olmadığımızı anlamış olduk. "The Last King of Scotland", "Venus" bunlardan ikisi. "Red Road"da kişisel listeme girdi bile.
Yarın National Board of Review, Amerika'da yılın en iyi 10 filmini açıklayacak. Ve Ödül sezonu da resmi olarak başlayacak. Bakalım yarın hangi filmler öne çıkacak?

No comments: