Friday, November 17, 2006

Küresel ısınmaya 'rahatsız edici' bir bakış...

Belgeseller günümüzde altın çağını yaşıyor sanırım. Son bir kaç yıldır kurgusal filmlerdeki öykü anlatımını, asıl amaçları olan bilgi aktarımıyla birleştirip tam anlamıyla sinema tadını bize sunan belgeseller izledik. "Darwin's Nightmare", "March of the Penguins" ya da "Born into Brothels" bunlardan sadece bazılarıydı. Çok akıllı kurgu oyunlarıyla enfes metaforlar yaratarak öykülerini ve kahramanlarını anlatan filmlerdi bunlar. Tabii ki film teorisine girdiğimiz zaman kurgunun realiteyi öldürdüğünü söyleyebiliriz ama seyircinin ilgisini daha çok sağladığı da bir gerçek.
"An Inconvenient Truth" ise böyle bir belgesel değil. Yönetmen Davis Guggenheim'ın yaptığı şey aslen Al Gore'un hazırladığı etkili sunumu kameraya kaydetmek olmuş. Eski ABD başkan adayı Al Gore, belli ki seçimleri kaybettikten sonra kendisine uğraşacak bir şeyler aramış iyi ki de yapmış. Dünya çapında 1000'in üzerinde mekanı gezerek toplantılarda küresel ısınmaya karşı insanları uyarmış. Ancak Gore'un politik alandaki temeli burada işe yarıyor ve hitabet becerisi ile anlattıklarının hepsini izlenir kılıyor. Bu tıpkı şehrinize gelmeyen bir tiyatro oyununu salonunuzda seyretmek gibi bir bakıma.
Yine de belli ki seyircinin ilgisini tamamen kaybetmesinden kokmuşlar, aralara da Gore'un üst sesini kullanarak konudan çok uzaklaşmayan ancak seyirciyi de dinlendiren kurgusal görüntüler koymuşlar. Aslen keşke bu görsellik daha çok olsaydı diye geçirdim aklımdan. İlla ki mesaj öyle de verilebilirdi. Ancak dediğim gibi hazırlanan sunum o kadar iyi ki dikkatleri dağıtmak gibi bir riske girmelerine gerçekten de gerek yok. Ki zaten şu da bir gerçek; bu konuyu işlerken görsel temaşa yerine sadece istatistik veriler bile son derece ürkütücü olabliyor.


"An Inconvenient Truth" yapısı itibariyle çok cezbedici gözükmeyebilir ancak içeriği son derece önemsiyor ve konunun mümkün olduğu kadar çok kişiye ulaşmasını istiyor. Al Gore kitlelere nasıl hitap edeceğini iyi biliyor. Amerikalıların bu adam yerine Bush'u seçmeleri herhalde tarihin en büyük hatalarından birisiydi ama umarım ellerine geçen bu ikinci fırsattan yararlanmayı bilirler. Zira en çok gocunması gerekenler de onlar.
Yine de küresel ısınma konusunda liderlerden önce herkesin kişisel olarak yapabileceği şeyler de mevcut. Bunlardan birisi de bu filmi izlemek ve izlettirmek kesinlikle.
Ve aşağıdaki web sayfasını ziyaret etmenin de bir zararı olmaz.

http://www.climatecrisis.net/

1 comment:

gaykedi said...

Çiğköfte ve Küresel Isınma !

Marketten alışveriş yaparken, rafta çiğ köftelere gözüm takıldı, karnım da aç nasıl canım çekti... küçük bir paket içinde küçük küçük toplasan 6-7 tane köfte var, içeriğini okudum et koymamışlar harika, aldım yarısını afiyetle götürdüm, evde benden başka kimse yemiyor dolapta diğer yarısı da beni bekliyor...Bu akşam evde bir saat kadar uyuyakalmışım, elimde müthiş bir kaşıntı uyandım, acılı şeyleri fazla yiyince ayaklarımda kollarımda bazen kaşıntı yapıyor herhalde dokundu dedim...

Elimi delice bir iştahla kaşırken birde baktım birşey ısırmış, herhalde böcek ısırdı diye düşünürken, az sonra gözümün önünden bir sivrisinek uçmaz mı...Velhasıl bu küresel ısınma gerçekten ebemizi sikecek arkadaşlar, durum çok ciddi !..yaa aralık ayının ortası istanbul da sivrisinek ne zaman görülmüş, geçenlerde de kutup bölgelerin de ayılarının kış uykusundan uyandıklarını yazıyordu bakalım çevrenin içine eden sanayici ayıları ve onlarla birlikte delice tüketmeyi seven bilinçsiz tüketici ayıları ne zaman uyanacaklar !...