Wednesday, November 15, 2006

Amerikan işi "Yazı Tura"


Training Day'in senaryosuyla büyük sükse yapan David Ayer'ın bu kez yönetmenliğe soyunduğu ilk filmi "Harsh Times"ın oldukça başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Ayer, yine "Training Day"deki gibi Los Angeles sokaklarına bu sefer farklı gözlerden bakıyor ama ondan da önce savaş sonrasında travma yaşayan bir askerin öyküsüne odaklanıyor. "Yazı Tura" benzetmesini kullanmam boşa değil çünkü filmin ana kahramanı olan Jim Davis oradaki Kenan İmirzalıoğlu'nun performansını hatırlattı bana. Tabii ki aynı sorunlarla uğraşmıyorlar hatta iki karakteri aynı seviyeye de koymamak gerekir. Çünkü Jim de ipin ucu çoktan kaçmış durumda.
İki arkadaşın hayata tutunma macerasında sokaklardaki suç filme güçlü bir şekilde yedirilmiş ve ne olursa olsun sinemadan titreyerek çıkmanız da sağlanıyor. Ayer'ın mizansenleri son derece karanlık ve klostrofobik bir ortam yaratıyor. Filmin en önemli iki karakterine can veren Christian Bale ve Freddy Rodriguez ise gayet inandırıcı ve güçlü performanslar veriyor. Aslında onların dışında yer alan küçük rollerin hepsindeki oyuncuların da başarılı olduğunu belirtmek gerek. (Evet Eva Longoria bile)
"Harsh Times" deli gibi mesaj kaygısı verme telaşında olan bir film değil. Ki zaten vermeye kalkışsa senaryoda o kadar çok yan tema var ki altından kalkması da imkansız. Ama bunların hepsini etkileyici bir seyirliğe dönüştüren güçlü bir anlatıma sahip. Bu anlamda çok büyük cümleler kurmaması belki de filmi gözünüzde daha sağlam kılıyor.
Arkadaşlık, sorumluluk, sevgi ve korkular üzerine karanlık bir suç draması. Karamsar ve sert filmleri kaldırabilenlere tavsiye edilir.
Not: 3,5/5

No comments: