Saturday, November 18, 2006

Bush'un ölüsü bile işe yaramıyor.

Geçtiğimiz Toronto Film Festivali'nde FIPRESCI ödülü almış olan "Death of a President", George W. Bush'un bir suikast sonucu ölmesinin ardından yaşananları anlatan sahte bir belgesel. Evet kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Ancak tek güzel yanı da bu gibi gözüküyor. Gabriel Range'in yönettiği ve Simon Finch'le birlikte yazdığı film bir süre sonra işin orijinalliğini kaybedip TV için hazırlanan dandik bir belgesele dönüşüyor. Tabii ki bunun belirli bir tercih olduğunu söylemek de mümkün ancak bir şeyin ironisini yaparken farklı bir şeyler eklemek gerektiğini düşünüyorum ve film gerek kurgusu gerekse görsel tercihleri sebebiyle bunu bize veremiyor.
Film tabii ki Bush suikastinin ardından ABD'de 9/11 sonrasında kişisel özgürlükleri bir anlamda yok eden vatanseverlik kanunu, Müslümanların üstüne kurulan baskı ve Irak'ta boşu boşuna ölen askerlerin üzerine de önemli mesajlar veriyor. Kabul etmek lazım özellikle son yarım saati bu konuda etkileyici cümleler kurmasını da sağlıyor. Ancak öncesinde hayali bir suikasti fazlasıyla ciddiye alarak adli tıp kanıtları başta olmak üzere bir çok gereksiz ayrıntı üstünde işin özünü kaybedecek kadar fazla odaklanıyor.
Kısacası Bush'un ölüsü bile bizi sevindirmeye yetmiyor. Oldukça büyük potansiyeli olan bir film de böylece harcanmış oluyor. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, filmi nasıl izlemeye başlarsanız başlayın filmin sonunda Bush'un görevi başındayken öldürülmemesi gerektiğini de anlıyorsunuz çünkü bu konuda film size dehşete düşürücü bir gerçeği de, Amerikan başkanının ölmesi halinde Dick Cheney'nin başkan olacağını, gösteriyor. Hangisi daha kötü insan karar veremiyor.
Not: 2/5

No comments: