
Herşeyden önce ben Condon'ın senaryo konusunda inanılmaz derecede kolaycılığa kaçtığını ve basit bir iş çıkardığını düşünüyorum. Diyaloglarla ve daha dramatik anlarla süslenebilecek pek çok ana, müzikalin hali hazırda olan şarkılarını dayamış. Ayrıca şarkıların sözleriyle o anki duruma dair yaratılan manzara ve gösterilen yorumlar o kadar basit ki. Aralarda seyirci belki salaktır anlamaz şeklinde yapılan yakın planlar (sahne şovları dışında) anlamsız mizansenlerle (hele son sahnede Jamie Foxx'un hareketleri) Condon'ı benim gözümde yönetmenlikte de başarısız bir konuma sürüklüyor.
Film arka arkaya gelen kliplerden oluşuyor diyebiliriz. Ve bu anların hepsi hem şarkıcıların üstün performansı hem de allengirli set tasarımları ve takip etmekte zorlandığınız kurgu oyunları eşliğinde sunulduğu için inanılmaz bir şaşaa var ve film akıp geçiyor. Ama onca gösteriş içinde düzgün bir hikaye yazmayı unutmuşlar. Sık sık başvurulan ellipsisler (zaman atlamaları) dikkat dağıtıcı olduğu gibi karakterlerin öykü içinde doğru düzgün bir gelişmeye gitmesini de sağlamıyorlar.

Oyunculara gelince. Beyonce'de ciddi bir oyunculuk hamuru var. Bu yeteneği görmemek için kör olmak gerek. Ama maalesef bu rol onun için iyi değil. Çünkü yaptığı şeyin %90'i zaten çok iyi yaptığını kanıtladığı şarkı söylemek. Ama geri kalan o %10 gerçekten de kızda potansiyel olduğunu gösteriyor.
Jennifer Hudson, herşeyden önce filmin en albenili karakteri olmanın avantajına sahip, hakkını yemeyeyim Oscar'ı alma ihtimali karşısında tüylerim diken diken olsa da Hudson gayet iyi ve enfes bir sesi var kabul etmek lazım. Yine de film kariyerinin çok fazla sürdürecek gibi gelmiyor bana. Yeni bir Queen Latifah vakası olabilir. Jamie Foxx'a gelince. Karakteri o kadar basit ki, Al Pacino oynasa kötü olacak o yüzden onu geçiyorum.

Film teknik yönden göz kamaştırıcı ama açıkçası ben görüntü yönetmenliği ve kurgu dalında adaylık almasına karşıyım yani anlamsız bir şey olurdu. Ama kostümler, setler falan tabii ki çok başarılı. Her paralı müzikalde olduğu gibi.
Moulin Rouge! sonrasında izlediğimiz Chicago, zamanında bize bir düşüş gibi gelmişti ama bu filmleri izledikçe Chicago'yu da öpüp başıma koyasım geliyor. Maalesef o yıldan beri düzgün bir müzikal yapılamadı ve Dreamgirls de bu kuralı bozmuyor.
Son bir not: R&B ve sesinin en tiz noktasına çıkıp bağıran kadın perfomanslarını seviyorsanız bile filmde bir süre sonra başınız ağrımaya başlıyor gürültüden. Bu müzikten hoşlanmayanlar hiç gitmesin.
Not: 2/5
No comments:
Post a Comment