Thursday, January 11, 2007

Oscar öncesi ödüller hakkında...

Özel istek üzerine bu Oscar öncesi ödülleri hakkında kısa bir bilgi vereyim ki neyden bahsettiğimiz daha belli olsun. Ama oldukça özet geçmeye çalışacağım.
Oscar'a giden yolda en önemli adım akademi üyelerinin dikkatini çekmektir. Bu anlamda reklam kampanyaları oldukça önemlidir. Çünkü bu adamlar oturup da vizyona giren yüzlerce filmi izlemiyorlar elbette. O yüzden Oscar öncesi zamanda hangi filmleri izleyeceklerini seçmeleri gerekiyor.
İşte eleştirmenler bu anlamda reklamlardan daha önemli bir etkiye sahip oluyor. Yıl sonunda her yazarın yayınladığı ilk 10 listeleri ve zilyon tane eleştirmen birliğinin (en prestijlileri New York & Los Angeles eleştirmenleri) seçtikleri 'en iyiler' bu anlamda dikkat çekmeyi başarıyor. Yani bir anlamda eleştirmenler sektörün bu elit kesimine hangi filmlere ve performanslara şans tanıması gerektiğini söylüyor. Mesela bu sene eleştirmenlerin ilgisi olmasa "Children of Men", "United 93" gibi isimlere rastlayamayabilirdik Oscar yarışında.


Meslek Birlikleri ise biraz daha farklı. Bu kuruluşların tabii ki tek derdi yıl sonunda ödül vermek falan değil. Aslen sektördeki çalışanları bir çatı altında toplayan (sendika gibi bir şey) kurumlar bunlar. Ama sonuçta yıl sonunda kendi içlerinde en başarılı isimlere ödül vererek bir anlamda kendi alanlarında en sevdikleri işleri belirliyorlar.
Akademinin oyları meslek birlikleriyle bağlantılı oluyor. Mesela "en iyi yönetmen" Oscar'ı için adaylıkları belirleyecek kişiler akademiye üye olan yönetmenlerdir. Dolayısıyla da "yönetmenler birliği" (DGA) nin beğendikleriyle de genelde uyuşurlar. (Sonuçta adamlar aynı zamanda 'yönetmenler birliği'ne de üyeler) Ama her zaman aynı sonuçlar çıkmıyor çünkü bu meslek birliklerine üye olan herkes akademiye üye değildir. Yine de istatistik olarak DGA adayları (ve kazananları) çoğunlukla yönetmen Oscar'ıyla uyuşur. Pek çok diğer meslek birliği için de geçerli bu. Örneğin "Oyuncular Birliği" (SAG)'in de katılımı çok önemlidir. Çünkü akademide en büyük çoğunluğu oyuncular oluşturmaktadır.
Çok vaktim olmadığı için böyle kısa tuttum umarım açıklayıcı olmuştur.

1 comment:

Anonymous said...

dar zamanınızda bu konuyu özetlediğiniz için bir kez daha teşekkür ederim. fırsat bulursanız ayrıntılı bir yorumunuzu ilerleyen günlerde, haftalarda, aylarda okumak zevk olacaktır. Semih BİLGE