Friday, January 12, 2007

Mektuplar niye kayıp?

Hollywood'daki meslek birlikleri yılın en iyileri için adayları açıklamaya başladığından beri herkes "Letters from Iwo Jima"nın yokluğu nedeniyle şaşkınlık içinde. Peki ne oldu da 2006'nın en iyi eleştirilerini toplayan 3. filmi sektörde çalışanlardan onay alamadı?
Tabii ki eleştirmenler herşey demek değil. Geçtiğimiz senelerde de "A History of Violence", "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", "American Splendor" ve hatta "Far From Heaven" gibi eleştirmenlerin sevgilisi filmlerin "en iyi film" kategorisinde aday gösterilmeyişine tanık olduk. Ama bu kez durum farklı. Çünkü bu bir Clint Eastwood filmi. Ve Million Dollar Baby'le Oscar aldığı zaman Barbra Streisand'ın söylediği gibi onlar "Clint'e bayılıyorlar". Elbette Clint'in 4, Steven Spielberg'ün de 3 Oscar'ı var otursunlar oturdukları yere diyebilirsiniz. Ama Hollywood'dakilerin böyle demeyecekleri aşikar.
Bazılarına göre Eastwood'un bu sene iki filmle çıkış yapması kafaları karıştırdı ve oy bölünmesine yol açtı. Ama şu bir gerçek ki, "Flags of our Fathers"dan ödül bağlamında vazgeçtiklerini sağır sultan bile duydu.

Amerika'daki Oscar guruları Kris Tapley ve David Poland gibi sektörün nabzını birebir tutan isimlere göre ise sorun çok başka. Meğerse "Letters from Iwo Jima"nın DVD kopyaları üyelere geç gönderilmiş. Ve meslek birliklerinde azımsanmayacak bir çoğunluk (belki de hiçbiri) filmi izleyememiş. Bu gerçekten de neredeyse her eleştirmen grubundan övgüyle dönen filmin neden anavatanına ulaşamadığını açıklıyor. Ve sonuçta meslek birlikleri üyelerine yetişmediyse 3 gün sonra oylama süreci bitecek olan Oscar'lara da film ulaşamamış demektir. Tabii akademinin birliklere göre daha az üyeden oluşması bir avantaj sağlayabilir. Ama yine de şu aşamada "Letters from Iwo Jima"nın havasını alacağı kesin. 23 Ocak'ta Oscar adayları açıklandığı sırada akademi üyelerinin DVD'leri zamanında alıp almadığını anlayacağız.

Bu arada ben filmi hala izleyemedim. Ki hala internete bir kopyasının düşmemiş olması bile yukarıdaki teoriyi gerçek kılmaya yetiyor sanırım.

1 comment:

Anonymous said...

iwo jiwa nın bir an önce net alemine düşmesini bekliyoruz. umarım oscarda hak ettiği yeri alır. bence ilk filim o kadarda oscarlık değildi. bakalım ikinci filmi izleyeceğiz ve daha net bir karar verebileceğiz. Semih BİLGE