Sunday, May 27, 2007

Cannes umut verici...


Neye göre umut verici? Elbette filmlerin kalitesine göre. Bu sene Fransa'dan çok sağlam eleştiriler geldi. Belki de son senelerin en iyi seçimleri söz konusuydu. Asıl önemli olan da bu aşamada zaten bize izleyecek tonlarca film hediye etmesi oldu sanırım.
Ödüllere gelince... Fatih Akın'ın senaryo ya da yönetmen ödülü alacağı söyleniyordu. Senaryoyu da kaptı. Altın Palmiye'yi kazanan "4 Months, 3 Weeks, Two Days" festivalin başından beri herkesin konuştuğu filmdi. Dün FIPRESCI'yi aldı bugün de büyük ödülü. Gus Van Sant ise çok övülen "Paranoid Park" yerine kariyeri için bir ödül aldı.
Sadece ödül alanlara da bakmamak gerekiyor. Bela Tarr, Alexandr Sokurov'un yeni filmleri karışık eleştiriler alsa da beğenmeyenlerin yorumlarına da bakarak, yönetmenlerin hayranlarının hoşlanacağı filmler olduğunu söylemek mümkün.
Eli boş dönen Coen'lerin filmi "No Country for Old Men"i de büyük beğeni topladı. Arıza kadın Catherine Breillat'in filmiyle ilgili bile iyi şeyler yazıldı. Daha ne olsun?
Altın Palmiye galibi, aynı zamanda son dönemde "Death of Mr. Lazarescu" ya da "Bükreş'in Doğusu" ile yükselişine tanık olduğumuz yeni Romanya sinemasını daha da parlatacak gibi gözüküyor.

Neyse verilen ödüllere bakalım:
Altın Palmiye: 4 Months, 3 Weeks, 2 Days (Cristian Mungiu)
Jüri Büyük Ödülü: The Mourning Forest (Naomi Kawase)
Jüri Ödülü: Persepolis ve Silent Light
Yönetmen: Julian Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly)
Erkek Oyuncu: Konstantin Lavronenko (The Banishment)
Kadın Oyuncu: Do-yeon Jeon (Secret Sunshine)
Senaryo: Fatih Akin (The Edge of Heaven)
60. Yıl Özel Ödülü: Gus Van Sant

Bunun yanında Fatih Akın'ın filmi Ekümenik jürisinin de ödülünü aldı.
Belirli Bir Bakış (Un Certain Regard) bölümünün birincisi ise "California Dreaming" adlı film oldu.

No comments: