Tuesday, September 19, 2006

Toronto'dan Takva'ya ödül...



Toronto Film Festivali, Kuzey Amerika'da Oscar sezonunun açılışını da simgeliyor bir anlamda. Burada En iyi film ödülü alan filmlerin çeşitli dallarda Oscar'larda adından söz ettirmesi bir gelenek. Aynı zamanda pek çok film de bu festivalin ardından Oscar yarışına başlıyor ya da baştan kaybediyor.

Bu sene festivalden geçer not alan filmler arasında Babel, Little Children ve Volver gibi filmler var. Ama mesela sıkı kadrosuyla (Sean Penn, Kate Winslet, Jude Law, James Gandolfini, Patricia Clarkson...) iddialı olduğu söylenen All the King's Men de sınıfta kalmış durumda.

Bunun yanında festivalde üç adet Türk filmi de gösterim şansı buldu. Nuri Bilge Ceylan'ın "İklimler"i., Reha Erdem'in "Beş Vakit"i ve Yeni Sinemacılar'ın yeni ismi Özer Kızıltan'ın "Takva" adlı filmleri ile ilgili maalesef doğru düzgün bir tepki göremedik. Haliyle tam olarak nasıl karşılandığını ve seyirci tepkilerini de bilemiyoruz. Çünkü festivali işleyen basın organlarıı hep büyük prodüksiyonlara ilgi gösterdi. Bu anlamda verilen ödüllerde Takva'yı görmek de sürpriz oldu. Yarışma bölümünde yer almayan "Takva" festivalde yer aldığı bölüme özel olarak verilen "Kültürel Yenilik" ödülüne layık görüldü.

Takva
Serdar Akar'la yollarını ayırdıktan sonra Yeni Sinemacılar'dan Önder Çakar, senaryosunu bu sefer Özer Kızıltan'a emanet etmiş. Erkan Can'ın başrolünde yer aldığı Takva şu aralar da Antalya Altın Portakal'da yarışıyor. Film yüksek ihtimalle bu kış vizyona çıkarılacak.



Ödüller:
İzleyicilerin Seçimi
Bella (Alejandro Monteverde) (bu filmi Meksika yüksek ihtimalle Oscar'a yollar artık)

FIPRESCI Ödülü
Death of a President (Gabriel Range)

Keşif Ödülü
Reprise (Joachim Trier)

"Visions" bölümü Swarovski Kültürel Yenilik Ödülü
Takva - A Man's Fear of God (Ozer Kiziltan)

En İyi Kanada - ilk - Film
Sur la trace d'Igor Rizzi (Noel Mitrani)

Toronto Ödülü - En iyi Kanada Filmi
Manufactured Landscapes (Jennifer Baichwal)

No comments: