Wednesday, April 04, 2007

Festival Günlüğü - Saddam'ın Melekleri


"Dixie Chicks: Shut Up & Sing" geçtiğimiz Toronto Film Festivali'nde gösterildiği zaman büyük bir sükse yapmıştı. Bush'un Irak'a saldırmasının hemen arefesinde grubun solisti Natalie Maines'in İngiltere'de sahnede söylediği "Başkanımızın Texas'tan çıkmış olmasından utanç duyuyoruz" sözleri tüm muhafazakarların tepkisini çekmiş ve Country dinleyen bu kitlenin kendilerini protesto etmeleri ile grup zor bir duruma düşmüştü. İşte film bu noktadan itibaren 2003 ve 2005 yılları arasında gidip gelen bölümlerle grubun bu sancılı dönem içinde ne yaptığını gösteriyor. Sadece savaşa, muhafazakarlara ve boykotlarına odaklanmadan grubun bu süre içerisinde bir strateji belirlemeye çalışmasını izliyoruz. Bir anlamda müzik dünyasının perde arkasına girmiş oluyoruz. Albümün hazırlanma aşamaları, müzik türünü oluşturmanın sancıları (haliyle eski kitleye ulaşıp ulaşamayacakları gibi bir sorun var) Müzik dünyasında grup olabilmenin sırları gibi (bu anlamda Red Hot Chilli Peppers'ın davulcusu Chad Smith'le yapılan kısa ama manidar bir muhabbet dikkat çekici) konulara giriliyor. Bu arada üç bayanın özel yaşamlarına da elbette giriliyor.
Ben açıkçası belgeseli tüm hedef kitlesi kendisine sırtını dönmüş bir grubun bir anlamda kendini daha iyi anlatabilme çabası olarak gördüm. Açıkçası bunu gayet de iyi başarıyorlar. Ayrıca sektörden onları terk eden insanlara da anlamsız bir saldırı anlayışına da gitmeyen, özünde zaten barışçılığı ama ne olursa olsun 'kendini ifade özgürlüğünü' savunan son derece eğlenceli bir belgesel bu. Dixie Chicks hayranı olmasanız bile, (ki benim doğru düzgün dinlemişliğim de yoktur) bu filmden zevk almanız yüksek olasılık. İşlerin 2-3 yıl gibi bir süre de nasıl değiştiğini görmek ise ayrıca çok ilginç.
Açıkçası şu aşamada gruba karşı Amerika'da muhafazakara kitlenin bakışının nasıl değiştiğini bilmiyorum ama bu sene kendilerinin Grammy'lerde coştuğunu da hatırlatmak isterim. Aslında bir promosyonun bir parçası olduğu açık bir şekilde belli olsa da, kendi içinde tutarlı bir mesaj verebilen "Dixie Chicks: Shut Up & Sing" bu yılın en hoş güzelliklerinden birisi.
4/5

No comments: